Samtliga fastigheter som omfattas av någon av Lantmäteriets förrättningar är medlemmar i föreningen. Medlemsskapet är obligatoriskt i den eller de gemensamhetsanläggning som fastigheten omfattas av.
Eftersom framfartsvägen (GA1) nyttjas av samtliga fastigheter som ingår i föreningen blir då medlemskap i GA1 obligatoriskt för samtliga fastigheter, medan medlemskap i GA2 (övriga vägar och grönområden) enbart är obligatoriskt för de fastigheter som ligger i detta område.
Eftersom en stor del av de vägar och grönområden som omfattas av GA2, t.ex. badudden, också nyttjas av övriga fastigheter har flertalet av de fastigheter som formellt inte omfattas av GA2 valt att även ansluta sig till denna.
Medlemskapet i GA3 omfattar enbart de fastigheter som är anslutna till Grinstads vatten genom föreningen, inte de som är individuellt anslutna
Andelstalet för GA1 (framfartsvägen) avgörs av om fastigheten är klassad som åretrunthus eller som fritidshus. För åretruntboende gäller sex andelar och för fritidshus två andelar. För 2024/25 är kostnaden 170kr per andel (oförändrad från 2023/24).
Andelstalet för GA2 (Vägar och grönytor inom planområdet) är detsamma för alla fastigheter, 1 andel. För 2023 är kostnaden 580kr (oförändrad från 2023/24).
För GA3 (anslutning vatten) gäller en fast årlig avgift plus kostnad för aktuell förbrukning.
Kostnaden per andel (GA1 och GA2) beslutas av årsstämman. Kostnaden för GA3 (vatten) utgörs av föreningens självkostnadspris som då är detsamma som föreningen faktureras av Grinstads vatten (årsavgift plus förbrukning).
Andelskostnader och kostnad för vatten (GA3) faktureras årligen, vanligtvis vid försommartid. På fakturan görs sedan också det avdrag som varje fastighet är berättigad till genom deltagande på höst- resp. vårarbetsdagen. Avdraget är/var för 2024 200kr per arbetsdag och fastighet. Det maximala avdraget på fakturan kan då bli 400kr. Avdraget kan dock inte bli högre än det ursprungliga fakturabeloppet.
LG Johansson
Ordförande
Elisabeth Sörqvist
Kassör
Jan Christiansson
Sekreterare
Björn Rosén
Ledamot
Veronica Filipson
Suppleant
Foto kommer
Ing-Marie Edvardsson
Suppleant
Har du några goda idéer, förslag eller annat som du tycker att styrelsen borde ta en kik på så är du alltid välkommen att höra av dig till någon av oss. Tycker du att det är enklare att ta det i ett mejl så mejlar du på info@stockenas.se
Föreningens styrelse väljs efter ett rullande schema, d.v.s. att styrelsemedlemmarna byts ut succesivt år för år. Mandatperioden är tre år. Är du intresserad och kan tänka dig ett kommande styrelseuppdrag så hör av dig till någon av oss.
Föreningen arrangerar två arbetsdagar per år, en på våren i samband med årsmötet kring Kristi himmelsfärd och en på hösten som vanligtvis ligger i månadsskiftet september oktober. Det är absolut inget tvång att delta och det råder full acceptans om man inte har möjlighet.
Som "tack för hjälpen" gör föreningen ett avdrag på årsfakturan för de fastigheter som deltagit. För närvarande (2024) görs av avdrag med 200 kr per fastighet och arbetsdag, d.v.s max 400 kr. Avdraget kan dock inte bli högre än det belopp som debiteras för fastighetens del i GA1 och/eller GA2.
De här dagarna brukar inte vara allt för betungande. På våren handlar det vanligtvis om att ställa iordning badudden, lägga i badbryggan och flotten, att röja slyr där det kan behövas och att fylla igen de gropar i vägarna som kan ha uppkommit när tjälen släppt. Höstarbetsdagen handlar till största delen om att se över och fixa till framfartsvägen, röja slyr i dikena slå, fylla igen de gropar som bildats under sommaren och att kapa ned grenar och annat som kan försämra framkomlighet eller sikt. Vanligtvis startar vi vid elvasnåret och brukar bli klara en bit in på eftermiddagen. Ibland blir det fika på badudden, kanske korvgrillning men alltid en massa kul snack och tjat med grannar som man kanske inte har sett på ett tag.
Båtbryggan är, i mån av plats, öppen för alla i området som vill lägga sin båt där. Vattendjupet varierar lite år från år, men under det senaste året har djupet i alla fall varit tillräckligt för att komma in och ut med en "normal" styrpulpetbåt, och enligt Länstyrelsen satsar man nu på att behålla nuvarande nivå. Bryggan, som ligger i hela året, ligger väl skyddad från vind och vågor. I anslutning till bryggan finns också en iläggningsplats som inte är allt för komplicerad att köra fram till med bil och kärra.
Bryggan och båtplatsen är ett kollektivt projekt som ligger utanför själva samfällighetsföreningen, men som föreningen har åtagit sig att administrera. En bryggplats kostar f.n 100 kr per säsong (2024).
Nere vid sjön brukar det växa upp en rätt rejäl hög med trädgårdsris och annat brännbart som de som inte har möjlighet att bränna på den egna tomten kan tänkas vilja bli av med. När högen har vuxit sig lagom stor och vädrets makter är gynnsamma brukar det bli en brasa, och sedan kan högen börja att växa på nytt.
De enda kraven för att bidra med bränsle är att fastigheten har någon andel i GA2 (grönområdet), att det som slängs på högen är brännbart (och lämpligt att elda på en brasa) och att det placeras på högen och inte vid sidan om.
Föreningen ombesörjer snöröjning på de vägar som ligger inom samfällighetens område, d.v.s framfartsvägen -från Uddenvägen och fram till mätarkorsen (GA1), och de stickvägar som trafikeras inom planomrpdet (GA2). Om väderleken och tiden tillåter röjs vanligtvis också sjövägen ned till badudden.
All sophantering hanteras av Melleruds kommun. Kommunen tillämpar som standard fjortondagarstömning. Under de senaste åren har tömning skett på torsdagar. För fritidsboende erbjuder man möjlighet till "sommartömning". Kärlen töms då från maj till och med september månad.
För ytterligare information kontakta Melleruds kommun, Renhållningsenheten. 0530-18176.
Alla brevådor är samlade på ett och samma ställe, uppe vid det grå huset med ladan stax innan man kommer ned till det egentliga stugområdet. I anslutning till brevlådorna finns också föreningens anslagstavla. Ta gärna en titt där lite då och då. Det kan ju dyka upp något evenemang.
För de boende och deras gäster och besökande finns inga andra förbihåll när det gäller biltrafik och parkering än att låta det sunda förnuftet råda och att ta det lite försiktigt i området kring brevlådorna där sikten kan vara skymd och det ofta står bilar och vittjar sina brevlådor. För utomstående gäller att den allmänna vägen slutar vid den s.k. mätarkorsningen (strax efter brevlådorna). Vid brevlådorna finns också en parkering för tillfälliga badgäster.
Här avhandlas det mesta som kan vara av allmänt intresse eller "bra att veta" och annat som man vill dela med sig av eller uppmärksamma oss övriga på. Det kan dock vara bra att veta att gruppen inte är någon "officiell" kanal för information eller kontakt med styrelsen.
Adressen till gruppen är https://www.facebook.com/groups/118987181514723